Ajokortin hinta 2024

Ajokortti hinta 2024

Pohditko ajokortin hankkimista vuonna 2024? Hinta voi vaihdella huomattavasti riippuen siitä, missä päin Suomea olet ja mitä reittiä kuljet kortin hankinnassa. “Ajokortti, hinta?” – kysymyksenä se on yleinen, mutta vastaukset voivat yllättää. Me päätimme ottaa selvää, miten paljon ajokortin saaminen kukkaroa keventää eri kaupungeissa ja mitä kaikkea siihen liittyy. Tässä blogipostauksessa sukellamme ajokortin hankkimisen kiehtovaan maailmaan: käymme läpi, miten tutkimme asiaa, mitä ajokortin saaminen vaatii ja vertailemme suurimpien kaupunkien hintoja.

Lisäksi pohdimme, onko opetuslupa parempi vaihtoehto perinteiselle autokoululle, ja annamme vinkkejä ajokortin rahoittamiseen. Liity matkaamme, kun selvitämme, miten saat parhaiten ajokortin käteesi ilman, että lompakko huutaa hoosiannaa!

Ajokortin hinta Suomessa: 549 € – 969 €

Suomen suurimmissa kaupungeissa ajokortin hinnat vaihtelevat 549 € ja 969 € välillä. Edullisimmat hinnat löytyvät Porista, missä alennusajan hinta voi olla vain 549 €, kun taas korkeimmat hinnat ovat Helsingissä, Lahdessa, Kuopiossa ja Joensuussa, jopa 969 €. Useissa kaupungeissa on voimassa alennuksia, jotka laskevat hintoja merkittävästi ennen 10.03.24. Tampere ja Turku sijoittuvat hintahaitarin keskivaiheille, kun taas Jyväskylä tarjoaa hintatietoisille kuluttajille kohtuullisia vaihtoehtoja. Huomionarvoista on, että Easy-kurssit ovat saatavilla rajoitetusti, ja suurin osa kaupungeista keskittyy CAP- ja Epic-kursseihin.

B-ajokortti vuonna 2024 – Hinnat, vaihtoehdot ja nuorten valinnat

Ajokortin hankinta on monelle nuorelle merkittävä virstanpylväs kohti itsenäisyyttä ja liikkumisen vapautta. Viime vuosina ajokortin suosio on kuitenkin kokenut muutoksia. Vaikka vuoden 2018 ajokorttilain uudistuksen myötä ajokortin hinnan laskeminen ja opetusluvan suosion kasvu olivat odotettuja ilmiöitä, on nuorten into lähteä autokouluun osoittautunut odotettua vähäisemmäksi.

Mielenkiintoista on, että vaikka B-korttien määrä on kokonaisuudessaan hieman kasvanut, autokouluoppilaiden suorituskyky ajokokeessa on heikentynyt. Tämä on herättänyt keskustelua autokoulualalla, jossa nykyistä tutkintokeskeisempää opetusmallia on kritisoitu. Tässä valossa ajokortin hankkimisen kulttuuri ja käytännöt ovat selvässä murroksessa, mikä heijastaa laajempia yhteiskunnallisia muutoksia ja nuorten asenteiden muutosta liikkumiseen.

Tutkimusmatka B-ajokortin hintoihin

Kun lähdettiin selvittämään, paljonko B-ajokortin hankkiminen maksaa Suomessa vuonna 2024, päätettiin ottaa käyttöön modernin aarteenmetsästäjän työkalut – internetin hakukoneet. Ei lähdetty suinkaan seikkailemaan kaupungilla kynä ja paperi kädessä, vaan avasimme kannettavat ja sukelsimme digitaaliseen maailmaan. Tarkoituksenamme oli koota ajantasaiset tiedot siitä, mitä ajokortin hankkiminen kustantaa eri puolilla Suomea.

Kartoitimme hinnat kymmenestä suomalaisesta kaupungista: Helsingistä, Tampereelta, Turusta, Espoosta, Jyväskylästä, Oulusta, Lahdesta, Kuopiosta, Porista ja Joensuusta. Etsimme tietoja autokoulujen nettisivuilta, keskustelupalstoilta ja muista luotettavista lähteistä, jotka tarjoavat katsauksen ajankohtaisiin hintoihin ja palveluihin. Näin varmistimme, että saamamme tiedot olivat paitsi kattavia, myös vertailukelpoisia.

Tämän digitaalisen tutkimusretken tuloksena syntyi kokoelma tietoja, jotka antavat selkeän kuvan siitä, miten B-ajokortin hinta vaihtelee eri kaupungeissa. Tiedot eivät ole pelkästään numeroita, vaan ne kertovat tarinaa siitä, miten ajokortin hankkimisen kustannukset muodostuvat ja mitkä tekijät vaikuttavat hintojen eroihin alueittain.

Emme ottaneet tutkimukseemme mukaan kaikkia Suomen kaupunkeja tai kuntia, sillä uskomme, että valitsemamme kaupungit tarjoavat riittävän laajan ja monipuolisen näkökulman B-ajokortin hankkimisen kustannuksiin. Tämä valikoima antaa kattavan yleiskuvan hintatasosta eri puolilla maata, joka on edustava ja informatiivinen otos suomalaisista ajokorttien hinnoista.

Yhteenveto ajokorttien hinnoista Suomen kaupungeissa

Kun tarkastelemme ajokorttien hintoja eri kaupungeissa, huomaamme selkeitä trendejä ja eroavaisuuksia. Helsingissä, Oulussa, Lahdessa, Kuopiossa ja Joensuussa ajokortin hankkiminen on hintavampaa verrattuna muihin kaupunkeihin, CAP- ja Epic-kursseilla hinnat pyörivät yleisesti 919–969 euron välillä. Mielenkiintoista on, että useissa kaupungeissa Epic-kurssi on alennuksessa, pudottaen hinnan 819 euroon saakka, mikä tarjoaa merkittävän säästön hankintahetkellä.

Tampere ja Turku erottuvat edukseen tarjoten monipuolisemman kurssivalikoiman ja kilpailukykyiset hinnat. Täällä Easydriver-kurssin hinta alkaa 839 eurosta, ja Epicdriver-kurssin alennettu hinta on 749–789 euroa. Tämä tekee Tampereesta ja Turusta houkuttelevia vaihtoehtoja ajokortin suorittajille.

Espoossa ja Jyväskylässä hinnat ovat keskitasoa, CAP-kurssien hinnat ovat 849–899 euroa, ja Epic-kurssin alennettu hinta on 739–789 euroa. Näissä kaupungeissa ei ole tarjolla Easydriver-kursseja, mikä rajoittaa vaihtoehtoja.

Pori erottuu joukosta tarjoamalla merkittävästi edullisemman Epic-kurssin, jonka alennettu hinta on vain 549 euroa. Tämä tekee Porista erittäin houkuttelevan vaihtoehdon hintatietoisille ajokortin suorittajille, vaikka kurssivalikoima onkin suppeampi.

Yhteenvetona voidaan todeta, että ajokortin hinnat vaihtelevat suuresti riippuen kaupungista ja valitusta kurssista. Alennukset tarjoavat merkittäviä säästömahdollisuuksia, ja kaupunkikohtaiset erot korostavat tarvetta vertailla hintoja ennen päätöksen tekemistä.

Auton käyttö ajokoulussa

B-ajokortin vaatimukset ja hakemuspolku

Ajokorttiluvan ABC

Ajokorttiluvan saadaksesi sinun täytyy täyttää tietyt kriteerit: ikä- ja terveysvaatimukset kuhunkin ajokorttiluokkaan liittyen, vakituinen asuminen Suomessa tai vähintään puolen vuoden opiskelut täällä, sekä puhtaat paperit ajokiellon suhteen niin Suomessa kuin muissakin EU- tai ETA-maissa. B-luokan kortin osalta luvan voi napata jo kaksi vuotta ennen virallista ikärajan täyttymistä, ja sen voimassaoloaika on kolme vuotta.

Hakemus käytännössä

Ajokorttilupahakemus on onneksi helppo hoitaa. Hakemuksen yhteydessä tarvittavat paperit sisältävät nykyisen ajokorttisi tai henkilöllisyystodistuksesi, kaksi passikuvaa (tietyin poikkeuksin), ja useimmissa tapauksissa lääkärinlausunnon terveydentilastasi. Lääkärinlausunnon sijaan ensikertalainen voi antaa vakuutuksen omasta terveydestään. Joissain tilanteissa lääkärinlausuntoa ei vaadita lainkaan, kuten tietyissä ryhmän 1 ajokortin uudistustilanteissa tai jos olet suorittanut kuljettajantutkinnon puolustusvoimissa.

Kaiken kaikkiaan, B-ajokortin hankkimisprosessi on selkeä, mutta se vaatii tarkkuutta ja huolellisuutta hakemuksen täytössä ja vaadittavien dokumenttien keräämisessä.

B-ajokortin pakolliset kustannukset vuonna 2024

B-ajokortin hankintaan liittyy useita pakollisia kuluja, jotka jokaisen hakijan on hyvä ottaa huomioon budjetoidessaan ajokortin hankkimista. Näihin kuluihin kuuluvat:

 • Ajokorttiluvan hakemus
  • Ajokorttilupahakemus: 39€
  • Kattaa uudet hakemukset, uusimiset ja luokan korotukset
 • Kokeet
  • Teoriakoe: 40€
  • Ajokoe B-luokan ajoneuvolla: 99€
  • Suullinen teoriakoe (tarvittaessa): 107€
 • Lisäkulut
  • Passikuvat: Noin 15€
   • Ei tarvita, jos on voimassa oleva passi tai henkilökortti
  • Uusintakokeet: Teoriakoe ja ajokoe maksettava uudelleen, jos ne uusitaan
 • Erityistilanteet
  • Ikäpoikkeuslupa 17-vuotiaana: 110€
   • Lisäkustannus nuoremmille hakijoille

Yhteenvetona pakolliset kustannukset vaihtelevat vähintään 163€ ja 193€ välillä, riippuen siitä suoritetaanko teoriakoe kirjallisena vai suullisena. Mahdolliset uusintakokeet, passikuvat ja erityistilanteet kuten ikäpoikkeuslupa voivat nostaa kokonaiskuluja merkittävästi. On tärkeää huomioida nämä kustannukset suunniteltaessa ajokortin hankkimista, jotta voit varautua taloudellisesti koko prosessin ajaksi.

B-kortti vaatii työtä

Ajokortti opetusluvalla: Mitä se maksaa?

Ajokortin suorittaminen opetusluvalla on vaihtoehto perinteiselle autokoululle ja voi tarjota merkittäviä säästöjä. Katsotaanpa, mitä kuluja opetuslupapolkuun kuuluu.

Pakolliset kulut tiivistetysti

Aloittaessasi opetuslupapolulla, kohtaat seuraavat välttämättömät kulut:

 • Opetuslupahakemus: 36€ tai 25€, riippuen siitä, haetko sen Ajovarmasta vai Traficomista.
 • Ajokorttilupahakemus: 39€ tai 24€, myös tässä Ajovarma ja Traficom eroavat toisistaan.
 • Teoria- ja ajokokeet: Yhteensä 139€, jossa teoriakoe maksaa 40€ ja ajokoe 99€.
 • Auton varusteet: Näihin kuuluu opetuspoljin, opetuskolmio ja opetuspeili, hintahaarukka 130-250€.
 • Turvallisuuskoulutus EAS ja Riskikoulutus RTK: EAS-koulutus 39,90€ ja riskikoulutus noin 280-300€, sisältäen sekä teoria- että ajotunteja.
 • Polttoainekulut: Arvio noin 45€.

Kokonaisuudessaan pakolliset kulut liikkuvat noin 700€ tienoilla. Tästä summasta vähennettäessä viranomaiskulut (noin 188-214€), päädytään summaan, joka on noin 500€. Tämä luku on hyvä pitää mielessä, kun vertailet opetuslupapolun kustannuksia perinteisen autokoulun hintoihin.

Opetuslupapolun hyödyt

Opetuslupapolulla on omat etunsa, kuten mahdollisuus henkilökohtaiseen ja joustavaan opetukseen. Opettaja voi olla vanhempi tai muu lähisukulainen, mikä tekee opetuksesta usein mielekkäämpää ja rentouttavampaa. Lisäajotuntien antaminen opetusluvalla on myös kustannustehokasta, sillä oletetaan käytettävän vain lain määräämää minimimäärää ajotunteja, joka on 10 ajotuntia plussa riskikoulutuksen 4 ajotuntia.

Huomioitavaa

Opetuslupaa hakiessasi Trafin liikennehistoriasi tarkistetaan ja opettajalta edellytetään vähintään 25 vuoden ikää sekä vähintään viiden vuoden vanhaa ajokorttia. Opetuslupa on henkilökohtainen, ja opettaja voi hakea kolme lupaa kolmen vuoden aikana, mikäli opetettavat eivät ole omia huollettavia tai lähisukulaisia.

Kaiken kaikkiaan, opetuslupapolku tarjoaa kustannustehokkaan ja henkilökohtaisen vaihtoehdon B-ajokortin suorittamiseen, mutta vaatii huolellista harkintaa ja suunnittelua.

Autokoulun valinnan merkitys B-ajokortin polulla

Autokoulussa suoritettava B-ajokortin opetus on monelle ensimmäinen askel kohti itsenäistä ajamista. Autokoulu on meille monelle paras paikka suorittaa ajokortti. Valitun autokoulun tarjoamat opetuspaketit ja niiden sisältö voivat vaikuttaa merkittävästi sekä ajokortin hankinnan kokonaiskustannuksiin että oppimiskokemukseen.

Mopokortista kevytmoottoripyöräkorttiin

Jos sinulla on jo mopo- tai kevytmoottoripyöräkortti, olet todennäköisesti suorittanut EAS-koulutuksen, mikä vähentää teoriaopetuksen määrää B-ajokorttia varten. Tämä voi alentaa ajokortin hankinnan kokonaiskuluja, sillä et joudu maksamaan uudelleen samasta teoriaopetuksesta autokoulussa. Lisäksi aikaisempi kokemus kaksipyöräisen ajamisesta voi helpottaa ajotuntien suorittamista, sillä olet jo tutustunut liikennesääntöihin ja -kulttuuriin.

Autokoulun opetuspaketit

Autokoulun opetuspakettien valikoima vaihtelee minimipaketista laajimpiin paketteihin, jotka tarjoavat eri määriä teoriaopetusta ja ajo-opetusta simulaattorilla sekä henkilöautolla. Simulaattorilla suoritettavat ajotunnit voivat olla kustannustehokas tapa harjoitella ajamista turvallisessa ympäristössä, mutta henkilöautolla suoritettavat ajotunnit antavat arvokasta kokemusta todellisissa liikenneolosuhteissa.

Hyödyt laajemmasta opetuspaketista

Vaikka laajempi opetuspaketti voi olla kalliimpi, se sisältää yleensä enemmän ajotunteja henkilöautolla, mikä voi olla erityisen hyödyllistä monimutkaisemmissa liikenneolosuhteissa ajamisen harjoittelussa. Lisäksi joissakin paketeissa saattaa olla mukana myös liukasradalla suoritettavia ajotunteja, jotka antavat korvaamattoman kokemuksen ajamisesta haastavissa olosuhteissa.

Ajokortin hinta ja opetuspakettien vertailu

Ajokortin hankinnan kokonaiskulut koostuvat autokoulun opetuspakettien hinnoista sekä viranomaismaksuista, kuten ajokorttilupahakemuksesta, teoriakokeesta ja ajokokeesta. Vertailemalla eri autokoulujen tarjoamia opetuspaketteja ja niiden sisältöjä voit löytää itsellesi sopivimman ja kustannustehokkaimman tavan suorittaa B-ajokortti.

Autokoulun vähimmäisopetus B-ajokortille

B-ajokortin suorittaminen autokoulussa alkaa vähimmäisopetuksella, joka on suunniteltu antamaan jokaiselle oppilaalle tarvittavat perustiedot ja -taidot ajamiseen. Tämä opetus koostuu sekä teoria- että ajo-opetuksesta.

Teoriaopetus EAS-koulutuksena

Kaikille ensimmäistä ajokorttiaan suorittaville on pakollista osallistua EAS-teoriaopetukseen, joka kattaa 4 tuntia perusteellista tietoa liikenteestä. Jos sinulla on jo mopo- tai mopoautokortti, olet mahdollisesti suorittanut tämän jo aikaisemmin, jolloin voit siirtyä suoraan ajotunteihin.

Ajo-opetus simulaattorilla ja henkilöautolla

Ajo-opetusta tarvitaan vähintään 10 ajotuntia, joista enintään puolet, eli 5 ajotuntia, voidaan suorittaa ajosimulaattorilla. Simulaattori tarjoaa turvallisen ympäristön harjoitella perustaitoja ennen oikean auton rattiin istumista.

Riskientunnistamiskoulutus

Riskientunnistamiskoulutus, joka on pakollinen kaikille B-ajokortin suorittajille, sisältää 8 tuntia opetusta. Tämä jakautuu tasaisesti teoriaan ja käytännön ajoon, jossa keskitytään erityisesti riskitilanteiden tunnistamiseen ja niihin reagoimiseen. Osa tästä koulutuksesta voidaan suorittaa simulaattorilla, mutta vähintään 0,5 tuntia on oltava henkilöautolla.

Yhteenvetona, autokoulun vähimmäisopetuksessa keskitytään tarjoamaan opiskelijoille kriittiset taidot ja tiedot, jotka ovat välttämättömiä turvalliseen ja vastuulliseen ajamiseen. Tämä pakollinen opetus antaa hyvän pohjan ajokokeeseen valmistautumiselle ja auttaa varmistamaan, että jokainen kuljettaja on valmis kohtaamaan liikenteen haasteet. Toivottavasti tästä on ollut sinulle apua oikean kurssin valinnassa.

Ajokorttilupahakemus täytyy hakea jos haluaa ajaa b-kortin

Auton käytön merkitys B-ajokortin suorittamisessa

Siirtyminen mopokortista kevytmoottoripyöräkorttiin ja edelleen B-ajokorttiin tuo mukanaan uudenlaisia haasteita ja oppimiskokemuksia, erityisesti kun puhutaan auton käytöstä. Aikaisempi kokemus kaksipyöräisten hallinnasta antaa hyvän pohjan, mutta auton käytön oppiminen vaatii uudenlaista sopeutumista ja taitojen kehittämistä. Auton suurempi koko, erilaiset hallintalaitteet ja liikenteessä vaadittava tilannetaju ovat keskeisiä elementtejä, joihin ajotunneilla keskitytään.

Auton käyttö ja sen harjoittelu on olennainen osa B-ajokortin suorittamista, ja se alkaa yleensä perusteista autokoulun turvallisessa ympäristössä. Ajotunneilla opit, miten auto reagoi erilaisissa tilanteissa ja miten hallitset sen liikkeitä tehokkaasti ja turvallisesti. Auton käyttö on avainasemassa, kun siirrytään simulaattoriopetuksesta todellisiin liikenneolosuhteisiin, jossa kykysi lukea liikennettä ja tehdä nopeita päätöksiä punnitaan käytännössä.

Kun ajotaitosi ja -varmuutesi kasvavat, auton käytön monimutkaisemmatkin näkökohdat, kuten vaihteiston hallinta, ääkkäiset jarrutukset ja liukkaalla kelillä ajaminen, tulevat tutuiksi. Laajemmat opetuspaketit antavat mahdollisuuden syventää näitä taitoja entisestään, mikä ei ainoastaan valmista sinua ajokokeeseen, vaan myös varmistaa, että olet valmis kohtaamaan monenlaiset liikennetilanteet turvallisesti ja itsevarmasti.

Valitessasi autokoulua, muista arvioida paitsi pakettien hinnat myös se, mitä ne sisältävät ja miten ne vastaavat omaa oppimistarvettasi. Näin varmistat, että saat parhaan mahdollisen valmistautumisen B-ajokortin suorittamiseen ja tuleviin ajokokemuksiin.

Ajokortin rahoitus lyhyesti

Ajokortin rahoittamiseen on useita vaihtoehtoja, joista vakuudeton laina on suosittu valinta. Se mahdollistaa:

 • Lainan hakemisen ilman vakuuksia tai takaajia.
 • Rahojen saamisen tilille nopeasti, usein jo samana päivänä.
 • Kustannusten jakamisen eriin, mikä helpottaa taloudellista suunnittelua.

Muista kilpailuttaa lainat saadaksesi parhaat ehdot.